Ilmoitukset‎ > ‎

Muutoksia verotukseen vuoden 2014 alusta lähtien

lähettänyt Erkki Räisänen 26.11.2013 klo 4.49   [ 26.11.2013 klo 5.32 päivitetty ]
Vuoden 2014 alusta alkaen osinkotulojen verotukseen tulee muutoksia ja yritysten yhteisöverokantaa alennetaan 20 prosenttiin. Lisäksi edustusmenojen vähennysoikeus poistuu kokonaan. Hallitus tarkensi myös aiempaa kehysriihen osinkoveropäätöstään. Yksityishenkilöiden saamasta pörssiosingosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa. Samalla listaamattomista yrityksistä saatujen osinkojen 60 000 euron verovapaa raja poistuu.
 

Verotukseen on tulossa ensi vuoden 2014 alussa lukuisia muutoksia, joista tärkeimpiä ovat seuraavat:

Edustusmenojen verovähennysoikeus poistuu kokonaan

Vuoden 2014 alussa poistuu oikeus vähentää edustuskuluja yrityksen verotettavasta tulosta. Jatkossa edustuskulut ovat täysin verovähennyskelvottomia. Vuonna 2013 edustusmenoista on 50 %  verotuksessa vähennyskelpoisia.

Yhteisövero ja yritysten verotus
Yritysten yhteisöverokantaa alennetaan 4,5 prosenttiyksiköllä 20 prosenttiin. Verotuksen painopiste siirtyy tuloksen verotuksesta jaetun voiton verottamiseen. Samalla ylimääräisten tuotannollisten poisto-oikeuksien ja tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa koskevan T&K -verohuojennuksen käyttöaika lyhenee vuodella eli huojennus on käytössä vuoden 2014 loppuun. Muut muutokset koskevat makeis-, alkoholi-, sähkö- ja tupakkaveroja, joita kaikkia on tarkoitus kiristää. Korkovähennysoikeutta supistetaan ja edustusmenojen verovähennysoikeus poistuu kokonaan.

Osinkojen verotus

Julkisesti noteerattujen yritysten osingot yksityishenkiöille ovat 85 prosenttisesti veronalaista pääomatuloa. Muista kuin julkisesti noteeratuista yhtiöstä saadusta osingosta yhtiön osakkeen matemaattiselle arvolle lasketun kahdeksan prosentin vuotuisen tuoton osalta osinko on 25-prosenttisesti veronalaista pääomatuloa ja 75-prosenttisesti verovapaata tuloa 150 000 euroon saakka. Tämän rajan ylittävästä osingosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia verovapaata tuloa. Kahdeksan prosentin nettovarallisuusrajan ylittäviä osinkoja verotetaan jatkossa 75-prosenttisesti veronalaisena ansiotulona.
Comments